În centrul Med Imagistic Plus din Focșani avem în dotare echipamentul de rezonanță magnetică Magnetom Symphony Sonata 1,5 T – Siemens care permite realizarea investigațiilor de rezonanță magnetică la un nivel performant, iar medicii care interpretează aceste investigații acordă o atenție deosebită celor mai mici detalii pentru rezultate prompte și precise. 

Echipamentul oferă investigații RM rapide, silențioase și poate realiza examinări în siguranță pentru pacienții cu implanturi metalice.

Pentru efectuarea acestei investigații, veți fi introdus în poziție culcată, pe masa echipamentului în tunelul aparatului. Odată introdus vă veți afla în mijlocul unui câmp magnetic puternic, protonii de hidrogen sunt aliniati iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de către operatorul RMN în jurul regiunii care trebuie examinată. Ulterior acest semnal este transmis mai departe către un calculator de la consola care face conversia acestui semnal în imagini. Prin această conversie se realizează imaginea ce este analizată și interpretată de medicul specialist de imagistică, și este transpusă în rezultatul scris pe care îl veți primi.

Investigația prin RMN se poate face cu sau fără injectarea substanței de contrast. Acesta va fi injectată la solicitarea medicului radiolog, în cazul în care este necesar să aibă imagini mai clare pentru un diagnostic radiologic de calitate.

Durata unei examinări IRM variază între 15 minute și 2 ore, în funcție de segmentul sau numărul de segmente examinate și de patologia investigată.

Este important să ne comunicați înainte de efectuarea unei programări dacă aveți: proteză de șold, tijă metalică, aparat dentar, sârmă dentară, dispozitiv intrauterin, sterilet, bioimplant, neurostimulator, stimulator cardiac, stenturi, pompă de insulină, cameră implantabilă pentru chimioterapie, aparat auditiv, implant cohlear sau alt implant, proteză dentară detașabilă, clipuri feromagnetice intracerebrale și postchirurgie laparoscopică, valve ventriculare, sutură cu fire metalice sau agrafe, alte obiecte metalice introduse în corp incidental, în scop medical sau de înfrumusețare, body piercing, tatuaje, machiaj permanent.

În acest caz vă rugăm să aduceți cu dumneavoastră toate documentele medicale care au legătură cu implantul pentru a stabili dacă este compatibil sau nu cu câmpul magnetic.

 
Există și excepții pentru care pacienții nu pot efectua investigația IRM :

Dacă au stimulator cardiac și alți biostimulatori;

Dacă sunt purtători de proteze osoase metalice;

Dacă au proteze cardiace valvulare, stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice care sunt declarate incompatibile cu explorarea IRM.

Înainte de veni la un RMN recomandarea noastră este următoarea:

– Să aveți bilet de trimitere de la  medicul specialist

– Carte de identitate

– Card de sanatate

– Rezultatul analizei de creatinină ( analiza sange)

– Documente medicale vechi

Nu se mănâncă cu 4 ore înainte de investigație